Για την πορεία των απεργών μεταναστών εργατών της Γενικής Ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Σήμερα Κυριακή 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία (περίπου 100 ατόμων) στου δρόμους του Ασπροπύργου από τους απεργούς μετανάστες εργάτες της Γενικής Ανακύκλωσης και αλληλέγγυους, ως συνέχεια του αγώνα τους για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Η πορεία άρχισε από το δημαρχείο του Ασπροπύργου και κατευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ως απάντηση στις συλλήψεις που έγιναν την Δευτέρα 4/1, όταν οι απεργοί μετανάστες κατέλαβαν το εργοστάσιο για να μην εργαστούν οι απεργοσπάστες τους οποίους συνόδευαν τα ΜΑΤ.
Ο ρόλος της αστυνομίας ως security των αφεντικών επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά λειτουργώντας σαν υπερασπιστές του Λαζόπουλου (ιδιοκτήτη του εργοστασίου), ενός αφεντικού που χρωστάει δεδουλευμένα μηνών στου εργάτες, τους οποίους ανακυκλώνει κατά διαστήματα, ώστε να μην έχουν δικαιώματα και μέτρα ασφάλειας. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας σε αυτό το κάτεργο έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον δύο εργατών τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή. Από το σκλαβοπάζαρο στην πλατεία σιντριβανιού Ασπροπύργου μέχρι τα εργοστάσια και τα χωράφια, στα οποία ζουν και δουλεύουν μετανάστες εργάτες, η εικόνα είναι η ίδια: πολύωρη, κακοπληρωμένη έως και απλήρωτη εργασία, δουλειά στις πιο επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των εργατών και διαρκής τρομοκρατία σε περίπτωση που διεκδικήσουν εργασιακά δικαιώματα.
Για τα δεδομένα της περιοχής του Ασπροπύργου (ρατσισμός, απάθεια, ατομικισμός και άλλα πολλά…) και μόνο το γεγονός ότι απεργοί μετανάστες εργάτες πορεύτηκαν στους δρόμους του έχει μια αυταξία. Γεγονός είναι επίσης ότι ένα κομμάτι της αριστεράς προσπάθησε να το καπελώσει για τους δικούς της σκοπούς κολλώντας προεκλογικές αφίσες -άσχετες δηλαδή με τον λόγο της συγκέντρωσης- και μοιράζοντας τις κομματικές της σημαίες στους απεργούς. Όσο για την υπόλοιπη αριστερά έλαμψε δια της απουσίας της αφού μάλλον προτίμησε να κόψει τις πρωτοχρονιάτικες πίτες της. Για εμάς είναι δεδομένο ότι δεν πρέπει να εγκλωβίζεται το ταξικό περιεχόμενο μιας τέτοιας απεργίας σε προεκλογικά, χαζοχαρούμενα πανηγυράκια τα οποία αποδυναμώνουν την οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας εργατικής αλληλεγγύης. Για τους λόγους αυτούς, εμείς θα βρισκόμαστε στο πλευρό των απεργών μεταναστών εργατών και ενάντια στις αριστερές μεσολαβήσεις που απομονώνουν κι απονοηματοδοτούν τους ταξικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν έλληνες , δεν υπάρχουν ξένοι…
…υπάρχουν μόνο καταπιεστές και καταπιεσμένοι.

Νίκη στον αγώνα των απεργών μεταναστών εργατών της Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε.

Συνέλευση για την αυτοοργάνωση Άγρια δύση(Ασπρόπυργος,Ελευσίνα,Μέγαρα,Ν.Πέραμος)

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

7 απαντήσεις στο Για την πορεία των απεργών μεταναστών εργατών της Γενικής Ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

  1. Ο/Η negroverde λέει:

    Γεια σας,
    ήμουν παρών στη πορεία κ όντως,παρακολούθησα κ εγώ τόσο το όποιο “καπέλο” κάποιων αριστερών όσο κ την απουσία των υπολοίπων αριστερών.Μερίδιο ευθύνης όμως,έχουν κ οι απεργοί.Γιατί,είναι κατακριτέο ότι το ανταρσυα-κεερφα-σεκ τους μοίρασε σημαιάκια αλλά κ αυτά τα σημαιάκια κάποιος τα κούναγε.Είναι κατακριτέο ότι υπήρχε μία φιγούρα ανάμεσα στους μετανάστες η οποία φαινόταν να δεσπόζει αλλά κάποιοι τον ακολουθούσαν.Επίσης,δεν μου αρέσει η χρήση ντουντούκας για συνθήματα αλλά κάποιοι ακολουθούσαν τον ρυθμό που έδινε ο “οργανωτής”.Επομένως,πιστεύω ότι όση ευθύνη έχει αυτός που καπελώνει άλλη τόση ευθύνη έχει κ αυτός που καπελώνεται.

    Ένα άλλο σημείο που νομίζω ότι αξίζει να σχολιαστεί είναι η απουσία των συναδέλφων των απεργών.Είτε μιλάμε για ντόπιους που εργάζονται μαζί στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης είτε μιλάμε για άλλους εργάτες.Αν και για να τα λέμε όλα σημαντικό ρόλο στη τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας έπαιξε κ η παρουσία ανθρώπων του σωματείου(δεν γνωρίζω από ποιο σωματείο ήταν) γιατί όπως ειπώθηκε η απεργία θα μπορούσε να είχε κηρυχθεί παράνομη αφού δεν είχε καλεστεί από κάποιο σωματείο.

    Κ για να κάνουμε κ λίγο αυτοκριτική,με σκοπό να παρεμβαίνουμε πιο δυναμικά σε ανάλογα συμβάντα στο μέλλον,εκτιμώ ότι πρέπει να στήνεται άμεσα κάποια συνέλευση αλληλεγγύης σε όποια απεργία έτσι ώστε ντόπιοι,αναρχικοί,κομμουνιστές,εργάτες,αλληλέγγυοι κλπ να συντονίζουν τις δράσεις κ τη στήριξή τους.

    Εις το επανιδείν , negroverde

    • Ο/Η rififi λέει:

      Σίγουρα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα ώστε σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον να είμαστε πιο έτοιμοι. Μπορούμε και πρέπει να έχουμε άμεση επαφή έτσι ώστε να μην τρέχουμε απλά πίσω απο τα γεγονότα.

      • Ο/Η cp λέει:

        Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την εξίσωση απλήρωτων εργαζόμενων και δη μετανάστες -γνωρίζοντας το πόση καταπίεση μπορεί να εμπεριέχει αυτή η συνθήκη για έναν προλετάριο- με πολιτικοποιημένους ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Σαφώς και ένας απλήρωτος εργάτης θα δεχτεί αλληλεγγύη από τον οποιοδήποτε και με όποιους όρους του τεθούν ώστε να πληρωθεί. Άρα στην προκειμένη η ευθύνη πρέπει να καταλογίζεται μόνο σε αυτούς οι οποίοι θέτουν όρους -πολιτικούς\κομματικούς- ώστε να δείξουν την “ταξική” τους αλληλεγγύη και όχι σε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπειρία από οργανωμένους αγώνες.

        • Ο/Η negroverde λέει:

          Cp με όλο τον σεβασμό αλλά επέτρεψε μου να διαφωνήσω με την λογική σου.Συμφωνώ ότι οι μετανάστες είναι άπειροι στους πολιτικούς-κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες,αλλά είναι επιλογή τους να κρατάνε κάποια απόσταση(δεν ισχύει για όλους αλλά για τους περισσότερους).Να σου θυμίσω ότι εποχές που γινόντουσαν τα ναζιστικά πογκρόμ οι μετανάστες έδειχναν μία αρνηση στο να οργανώθούν μαζί μας κ από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους φασίστες.Αντίθετα,σε εποχές που θέλαν να πάνε να προσευχηθούν οργανωνώντουσαν με πολλή δυναμισμό κ κατέκλιζαν τους υπαίθριους χώρους του οακα κ του σεφ.Άρα συντονίζονται όταν θέλουν,κ όχι όταν το απαιτούν οι συνθήκες.Καταλαβαίνω ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν ένα σταθμό στο μακρινό ταξίδι τους,αλλά κ όταν καταλήγουν εκεί που επιθμούν δεν νομίζω ότι συνδικαλίζονται,ασχολούνται με τα κοινά ή πολιτικοποιούνται.Πάντως,όσοι το κάνουν αξίζουν στήριξη.
          Τέλος,δεν συμφωνω με το διαχωρισμό ντόπιων-ξένων,κ κατά συνέπεια οι ξένοι να είναι υπεράνω κριτικής μόνο κ μόνο επειδή είναι ξένοι ενώ τους ντόπιους να τους κράζουμε επειδή είναι ντόπιοι.Κ όπως είδατε στην πρώτη ανάρτηση που έκανα εκτός από διάθεση για κριτική είχα(κ πάντα θα έχω) για αυτοκριτική,κ θα προτιμούσα να κάναμε ένα διάλογο με θέμα τι κάνουμε εμείς,πώς προχωράμε κ συντονιζόμαστε,κ πώς θα γίνουμε πιο δυναμικοί ή παρεμβατικοί?

          • Ο/Η cp λέει:

            σύντροφε μπορούμε να διαφωνούμε και χωρίς τις αστικές ευγένειες… μόνο και μόνο που ανταλλάσσουμε απόψεις σημαίνει σεβασμό του ενός στο πρόσωπο του άλλου. επιπλέον η διατύπωση διαφωνιών είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία μιας και οι αντιθέσεις των ιδεών μας προωθούν ούτως ή άλλως την εξέλιξη της σκέψης μας, ατομικής και συλλογικής…

            αν και συμφωνώ στο ότι δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε ντόπιους και “ξένους” ωστόσο αν δεν αναλογιστούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες ζει ένα κομμάτι του προλεταριάτου, όπως οι μετανάστες ήδη ξεχνάμε και την επιπλέον καταπίεση που δέχονται από τον ρατσισμό και το ελληνικό κράτος. Κακά τα ψέματα αλλά δεν είμαστε όλοι μετανάστες. Μόνο και μόνο που συζητάμε από δω μέσα είμαστε κάτοχοι κάποιων προνομίων που δεν έχουν άλλοι. Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμε αυτόν που του έκλεψαν το βιβλίο από το χέρι για το ότι δεν έχει διαμορφώσει ταξική συνείδηση.

            Για αυτό για μένα πρέπει να προωθούμε την δόμηση της ταυτότητας καταπιεζόμενων ομάδων γιατί αν την αποκρύβουμε ενισχύουμε τις κυρίαρχες κοινωνικά ομάδες που τους καταπιέζουν. Για παράδειγμα αν και θέλουμε να καταργήσουμε τις ταξικές ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων αυτό το κάνουμε προτάσσοντας την ταξική μας συνείδηση ενώ οι αστοί μας λένε πως είμαστε όλοι άνθρωποι. Για αυτό και οι ρομά, οι μετανάστες, οι queers, ο τοξικοί και κάθε άλλη καταπιεζόμενη ομάδα πρέπει να προτάσσει την διαφορετικότητά της ως υιοθετημένη αρνητική ταμπέλα που την μετέτρεψαν σε θετική για να μπορεί να δομήσει και τις ιδιαίτερες απαντήσεις της στον καταπίεση που δέχεται.

            επιπλέον δικαιολογώ πλήρως το να μην συμμετέχουν στα κινήματα απλά για τον λόγο ότι φοβούνται περισσότερο από μας και δίκιο έχουν. εμείς στην χειρότερη θα φάμε ενα δικαστήριο ενώ αυτοί θα απελαθούν. αν και δεν ισχύει γενικά, στον ασπρόπυργο όταν γίνονταν πογκρόμ, πριν την εμφανιση της ΧΑ οι ίδοι οι μεταναστες απάντησαν στους φασιστες και τους κυνήγησαν στα στενά της πόλης όταν επιχείρησαν να χτυπήσουν την αντιφασιστική πορεία που γινόταν ως απάντηση.

            Τον διάλογο μάλλον θα τον κάνουμε καλύτερα από κοντά. αν σας ψήνει να βρεθούμε κάπως στείλτε στο mail. επιπλέον υπάρχει και η συνέλευση της αγριας δύσης (ασπροπυργος, ελευσίνα, μέγαρα, ν. πέραμος) όπου συντονίζουμε την δράση στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής αττικής. Νομίζω ότι όλοι θα χαρούμε να προστεθούν και οι σύντροφοι από τα λιόσια. Η επόμενη συνέλευση είναι αυτό το σάββατο στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Μεγάρων, στις 4 αν σας ψήνει, αλλιώς μιλάμε να βρεθούμε μεταξύ μας κάπως.

  2. Ο/Η cp λέει:

    Σόρυ λίγ,ο να συμπληρώσω κάτι ακόμα… δεν νομίζω ότι διαφέρει και πολύ ο τρόπος που οι μετανάστες συντονίζονται από τα αφεντικά για να γεμίζουν τις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις αναντίστοιχα με τις ταξικές τους αντιστάσεις. Αυτό είναι ένα ακόμη μέσο των κυρίαρχων για να μας αποπροσανατολίζουν, ως προλετάριους, από την ταξική πάλη και μάλλον παρόμοια αντανακλαστικά δείχνουμε και μεις, άσχετα αν έχουμε όλα αυτά τα προνόμια που ανέφερα σε αντίθεση με αυτούς. Εκκλησίες, γήπεδα κ.α τόποι μαζικής εξημέρωσης τίγκα είναι κάθε Κυριακή…

    επιπλέον όταν λέω προσωπικά αλληλεγγύη στους μετανάστες εννοώ όλους τους μετανάστες. άσχετα με το επίπεδο της ταξικής του συνείδησης.

  3. Ο/Η negroverde λέει:

    Σύντροφε cp,σήμερα είδα την απάντηση σου.Αν και μπαίνω στον πειρασμό να σου απαντήσω προτιμώ και εγώ να τα πούμε από κοντά.
    Αν είσαι στο rififi τότε μπορείς να δεις το mail μου.Αν όχι,τότε ζήτα το από το rififi.espivblogs.net το οποίο παρακάλω να σου το σώσει.
    Σήμερα είδα και τα της συνέλευσης της Άγριας Δύσης,μέχρι να επικοινωνήσουμε θα έχουν ενημερωθεί και όσα παιδιά από τα Άνω Λιόσια δεν έχουν δει τον διάλογο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *