Αφίσα με αφορμή το φιλανθρωπικό πρόσωπο των κυρίαρχων τις ημέρες των χριστουγέννων

Υποκριτική φιλανθρωπία

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Αφίσα με αφορμή το φιλανθρωπικό πρόσωπο των κυρίαρχων τις ημέρες των χριστουγέννων

  1. Ο/Η Παρασκευη λέει:

    οχι μονο η φτωχεια αλλα ολη η ζωη θελει ηθος και ανθρωπια και οχι βια!

    • Ο/Η jpeg λέει:

      Το απόλυτο ήθος και η απόλυτη ανθρωπιά είναι όταν έστω και αν ένας άνθρωπος δίπλα σου ζει με αλυσίδες να μην νιώθεις ελεύθερος και να αγωνίζεσαι ενάντια σε αυτό.

      Μικρόκοσμος-Ν.Χικμέτ

      ” Και να, τι θέλω τώρα να σας πω
      Μες στις Ινδίες μέσα στην πόλη της Καλκούτας,
      φράξαν το δρόμο σ’ έναν άνθρωπο.
      Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε.
      Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι
      να υψώσω το κεφάλι στ’ αστροφώτιστα διαστήματα.
      Θα πείτε, τ’ άστρα είναι μακριά
      κι η γη μας τόση δα μικρή.
      Ε, το λοιπόν, ο,τι και να είναι τ’ άστρα,
      εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
      Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
      πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
      είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.
      Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε . “

  2. Ο/Η papaen λέει:

    Ήθος και ανθρωπιά….Έννοιες που πλέον έχουν χάσει την όποια αξία τους ,αφού τις έχουν νοηματοδοτήσει όπως θέλουν οι οικονομικά κυρίαρχοι . Έτσι λέγοντας ήθος και ανθρωπιά, κατά την γνώμη μου, μου είναι σαν να λέμε στους ‘από κάτω’ να συνεχίσουν να ζουν υποταγμένοι στα κελεύσματα της εξουσίας δίχως καν να την αμφισβητούν.
    Στις μέρες μας που ο καθένας κοιτάζει ,όλο και περισσότερο, μόνο την αυλή του και τους ‘δικούς του’, που η συντριπτική πλειοψηφία κλείνει τα μάτια στις αδικίες έχοντας την ελπίδα ότι το ‘κακό’ δεν θα χτυπήσει και την δική του πόρτα, δεν πιστεύω ότι είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να χρησιμοποιούν την έννοια της ανθρωπιάς.
    Πιο συγκεκριμένα, ανθρωπιά για εμένα δεν σημαίνει μόνο το να μην παράγει κάποιος την αδικία αλλά σημαίνει και να μην την ανέχεται, μένοντας απαθής απέναντι σε αυτή. Έτσι θεωρώ απόλυτα ηθική και ανθρώπινη πράξη (μιλώντας με τα λόγια σου) το να παίρνει κάποιος ξεκάθαρη θέση απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις που διαιωνίζουν το υπάρχον οικονομικό,κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.
    Σε ότι αφορά τη βία, εγώ σκέφτομαι όλα τα υπόλοιπα είδη βίας (εκτός απο τη φυσική) που βιώνουμε καθιμερινά. Για παράδειγμα η ανεργία, η κακοπληρωμένη και χωρίς ένσημα εργασία, ο ρατσισμός, η υποκρισία των πολιτικάντιδων , οι ψεύτικες κοινωνικές σχέσεις,η απάθεια,ο ατομικισμός κλπ. Δεν παρατηρω την ίδια ευαισθησία προς όλες τις μορφές βίας…Όπως και με τις προηγούμενες έννοιες έτσι και με την έννοια της βίας, το σύστημα έχει φροντίσει να την νοηματοδοτήσει (μέσα απο ΜΜΕ , εφημερίδες κλπ) όπως αυτό θέλει και το βολεύει. Έτσι ονομάζει βίαια κάθε πράξη που το αμφισβητεί , χωρίς να αναδεικνύει τις υπόλοιπες βίαιες όψεις του καπιταλισμού.
    Δηλαδή βιά δεν είναι η ανεργία, οι άστεγοι, η εξόντωση μιας ολόκληρης ηπείρου(Αφρικής) για χάρη της καπιταλιστική ανάπτυξης, δεν είναι οι αυτοκτονίες ανθρώπων που το σύστημα τους έφερε σε αδιέξοδο,δεν είναι οι μετανάστες που αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο καταλήγουν να στοιβάζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης γνώστα και ως ‘κέντρα φιλοξενίας’ , δεν είναι φράσεις του τύπου ‘εμείς να είμαστε καλά΄??????
    Μάλλον θα πρέπει να επανανοηματοδοτήσουμε λέξεις όπως ανθρωπιά και ήθος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *