Νάις μπαλαμο – Φύγε λευκέ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Η αλληλεγγύη μας να συντρίψει τα πογκρόμ του κράτους.

Στο τέλος του μήνα, Σεπτέμβρης 2014, οι Ρομά του Χαλανδρίου περιμένουν πέσιμο του κράτους με μπάτσους και μπουλντόζες. Ως προλετάριοι έχουμε το καθήκον να σταθούμε δίπλα στα ταξικά μας αδέλφια.

Το ζήτημα των Ρομά είναι ο ορισμός του φασισμού χωρίς σβάστικα.

Αφού χρησιμοποιήθηκαν επί αιώνες από τα εκάστοτε αφεντικά για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα από τα οποία πλούτιζαν. Με μόνιμο όπλο πάντα τον ρατσισμό, οι Ρομά ήταν το απαξιωμένο εκείνο δυναμικό το οποίο ανελάμβανε την φτηνή μεταφορά εμπορευμάτων. Αφού τους είχαμε αναγκάσει ως εκάστοτε κοινωνική ομάδα να ζουν ως νομάδες μια ζωή, μετατράπηκαν στην εύκολη λύση, που έλυνε τα χέρια των κυρίαρχων και γλίτωναν από τα έξοδα μεταφοράς, αγοράζοντας φτηνά αγαθά από το τότε πιο απαξιωμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Το ρωμαϊκό διάταγμα όμως του «αφήστε τους να περνούν, αφήστε τους να εμπορεύονται» μετατράπηκε με τη δημιουργία των εθνών-κρατών σε σύνορα, συρματοπλέγματα, στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκέτο. Και εκεί που μια κοινωνική ομάδα γύρναγε τον κόσμο διασώζοντας την μουσική παράδοση κάθε τόπου και φτιάχνοντας την κουλτούρα εκείνη που διαβάζουμε στα λογοτεχνικά έργα, φυλακίστηκε σε σύνορα, νόμους και ιδιοκτησίες. Η αντίληψή τους για την αμφισβήτηση της μισθωτής σκλαβιάς, την κοινοκτημοσύνη της κοινότητας, η αμφισβήτηση κάθε νόμου, ιδιοκτησίας και εξουσίας, το ότι φτύνανε στα μούτρα μας των πολιτισμό της κατανάλωσης και του εμπορεύματος πουλήθηκαν στο παζάρι για καθρεφτάκια, όπως με τους ιθαγενείς.

Το κράτος φυλάκισε αυτούς τους πειρατές της γης και τους μετέτρεψε ύπουλα σε κέντρο συναλλαγών του με τη μαφία. Τους καταδίκασε μέσω του ρατσισμού επίσημα ως αποκλεισμένη κοινωνική ομάδα. Έρμαια του αναλφαβητισμού και υποχείρια του κάθε μαφιόζου και του κάθε τσιγγανοπατέρα που του πέταγε κάνα κομμάτι ψωμί το πασοκ τόσα χρόνια, μετατράπηκαν σε ένα δικό μας κακέκτυπο που μακριά από τις κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τον εαυτό του. Οι μπάτσοι κάθε μέρα εισβάλλουν στους καταυλισμούς και ξεσπάνε όλα τους τα κόμπλεξ επί δικαίων και αδίκων και σε κάθε δρόμο είναι το μόνο σύνηθες να ταλαιπωρούν ολόκληρες οικογένειες σαν εγκληματίες άνευ λόγου και αιτίας.

Μετά από όλα αυτά, το κράτος έχει αποφασίσει. Αφού δεν θέλουν να γίνουν σαν τα μούτρα μας θα ενταχθούν. Και σε καιρούς κρίσης τα αφεντικά ως ένταξη δεν εννοούν τον ιεραποστολικό προσηλυτισμό στον δυτικό τρόπο ζωής, που επέβαλλαν έμμεσα σε τόσες κοινωνικές ομάδες στον τόπο μας, όπως οι Σαρακατσάνοι και Αρβανίτες στους δύο προηγούμενους αιώνες. Εξάλλου τα στερεότυπα για τους παραπάνω έχουν απομείνει στην κοινωνική μνήμη για να θυμίζουν το αδελφό με τους Ρομά παρελθόν. Τα ίδια ακριβώς ακούγονταν για τους νομάδες βοσκούς που γυρνούσαν όλοι την ελλάδα, στα πεδινά τον χειμώνα και στα ορεινά το καλοκαίρι. Τα «κρύψτε τα παιδιά σας γιατί έρχονται οι βλάχοι και θα τα παρουν» και τα «αν δεις φίδι μην το πατάς, αν δεις βλάχο πάτα τον, γιατί θα σε κλέψει» δεν τα ακούμε πρώτη φορά. «Βλάχε», ένας υποτιμητικός όρος που αποδίδεται σε κάθε επαρχιώτη αργότερα, θυμίζοντάς μας πως χαράχτηκε στο μυαλό μας και η λέξη γύφτος για κάθε έναν που αμφισβητεί τα φράγκα τους και τον τρόπο ζωής τους. Λες και έχουμε όλοι την δυνατότητα να το παίζουμε large με την δουλειά άλλων, όπως τα αφεντικά. Αλλά για να κρατάς τον δούλο πρέπει να θέλει να σου μοιάσει. Και οι Ρομά δεν έχουν μάθει αφεντικά πάνω από τα κεφάλια τους και αυτό τους προκαλεί, όπως και κάθε αμφισβήτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Σε καιρούς κρίσης, λοιπόν, δεν τους παίρνει να στέλνουν δασκάλους όπως έκαναν παλαιότερα για να εντάξουν τους «μπάσταρδους» στην πατριωτική ιδέα του έθνους. Τα μαθήματα ανθρωπισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους βίαιους εκτοπισμούς των Ρομά στην Γαλλία και στην Ιταλία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τα έμαθαν καλά τα ντόπια αφεντικά και τα γενικεύουν σε όποιο κομμάτι του πληθυσμού τους κάθεται στο μάτι. Εντάξει γύφτοι στον Ασπρόπυργο, στα Μέγαρα, στα Λιόσια και το Μενίδι, στο Χαλάνδρι όμως είναι πολύ κοντά στις βίλες τους και τους χαλάει τη μόστρα. Και δυστυχώς ο έλληνας δεν είναι ισπανός να κάτσει με τσιγγάνους να φτιάξει φλαμένγκο και να παντρέψει την κουλτούρα του, κατασκευάζοντας, μέσω της μείξης πολιτισμών, κάτι ανώτερο κοινωνικά. Μας πέφτει η αρχαία ελλάδα βαριά στο στομάχι, για να φάμε τίποτα άλλο.

Συνήθως οι κοινωνικές ομάδες που δέχτηκαν ρατσισμό μετατράπηκαν αργότερα, όταν αφομοιώθηκαν, στα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που οι Ρωσοπόντιοι του ρατσισμού των 90ies μετατράπηκαν σε πρωτοπαλίκαρα των ναζί σε πολλά μέρη, ξεχνώντας το προσφυγικό τους παρελθόν. Ήδη οι Ρομά έχουν αρχίσει να κολλάνε από μας το δηλητήριο της φτώχειας, τον ρατσισμό, ρίχνοντας ευθύνες μέχρι και στα Ρομά αδέρφια τους, που έρχονται από τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και στους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Γι’ αυτό και το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά και να δείξει την ταξική του αλληλεγγύη στους Ρομά πριν γίνουν σαν τα μούτρα μας, αφομοιωθούν από το δυτικό τρόπο ζωής και καταλήξουν μουσειακό είδος όπως τόσες άλλες πολιτισμικές ομάδες.

Εξάλλου για τα αφεντικά, είμαστε όλοι γύφτοι.

Και όπως λένε και τα αδέρφια μας στην γλώσσα τους…

ΣΑΡΕ ΟΤΣΑΒΕ ΤΕΛΑΛ ΤΟ ΚΑΜ ΙΣΙ ΕΚ (ΙΔΙΑ).

ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ.

Gelem, gelem, lungone dromensa Πήρα, πήρα τους μεγάλους δρόμους
Maladilem bakhtale Romensa Γνώρισα ευτυχισμένους Ρομά
A Romale katar tumen aven, Από πού έρχονται οι Ρομά ,
E tsarensa bahktale dromensa? Με σκηνές πάνω στους ευτυχισμένους δρόμους;
A Romale, A Chavale Ρομά,  αδέρφια μου
Vi man sas ek bari familiya, Είχα κάποτε μια μεγάλη οικογένεια,
Murdadas la e kali legiya Οι μαύρες λεγεώνες τους δολοφόνησαν

Aven mansa sa lumniake Roma, Έλάτε μαζί μου Ρομά από όλο τον κόσμο

Kai putaile e romane droma Για τους Ρομά οι δρόμοι έχουν ανοίξει

Ake vriama, usti Rom akana, Τώρα είναι η ώρα, να ξεσηκωθούμε Ρομά,

Men khutasa misto kai kerasa Ο θρίαμβος είναι κοντά αν δράσουμε
A Romale, A Chavale Ρομά,  αδέρφια μου

*από αντιφασιστικό τραγούδι για την εξόντωση τον Ρομά από τους ναζί

Αλληλέγγυοι-ες από τις γειτονιές Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μεγάρων

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *