ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ: ΣΑΒΒΑΤΟ 6\6, ΠΛ. ΗΡΩΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ, 19.00

ΕΛ.ΠΕ: Zωές για Ενέργεια

          Στις 8 Μαΐου, 6 εργάτες των ΕΛ.ΠΕ μεταφέρονται με βαριά εγκαύματα στο νοσοκομείο μετά από έκρηξη στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου. 25 μέρες μετά 4 από τους εργάτες είναι νεκροί. Όλοι τους εργάζονταν στις εργασίες συντήρησης με απάνθρωπα ωράρια, κακοπληρωμένοι, δουλεύοντας κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας. Οι δολοφονημένοι εργάτες στα ΕΛ.ΠΕ δεν είναι κάτι καινούργιο για την περιοχή μας. Θυμόμαστε τους καμένους εργάτες στην Πετρόλα, τους νεκρούς μετανάστες-εργάτες στην Γενική Ανακύκλωση Α.Ε , τους Ρομά που πέθαναν από ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να συλλέξουν καλώδια για να αξιοποιήσουν τον χαλκό που περιέχουν, ο οποίος μέσα από τα σκραπατζίδικα καταλήγει στην Χαλυβουργία και την Χαλυβουργική ως πρώτη ύλη.

            Ευθύνες για όλες αυτές τις δολοφονίες έχει και το ελληνικό κράτος, που στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ είναι και συνέταιρος με τον Λάτση έχοντας ένα ποσοστό ιδιοκτησίας. Το κράτος, είτε με δεξιά είτε με αριστερή διαχείριση, πιστό στον ρόλο του ως συλλογικός καπιταλιστής, δεν θα μπορούσε παρά να βοηθάει στην κοινωνική νομιμοποίηση και την ομαλή αναπαραγωγή  των καπιταλιστικών εκμεταλλευτικών σχέσεων. Οι εργολαβίες, η επισφάλεια, η πολύωρη και ακραία υποτιμημένη εργασία σε συνθήκες εξαιρετικά άθλιες  είναι ο κανόνας. Για την κατάσταση αυτή είναι υπεύθυνοι και οι εργατοπατέρες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην κατάντια του εργατικού κινήματος καθιστώντας το ανίκανο να αντιδράσει ακόμα και στις πιο ακραίες και φανερές συνέπειες της εκμετάλλευσης, σε περιπτώσεις που οι προλετάριοι πραγματικά πεθαίνουν στην δουλειά.

            Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής υπάρχουν συνολικά 24 επιχειρήσεις που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ. Πρόκειται για δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί όχι κάποιο μικροατύχημα, αλλά ατύχημα μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας. Αυτές βρίσκονται 15 στον Ασπρόπυργο, 3 στην Μάνδρα, 4 στην Ελευσίνα και 2 στα Μέγαρα. Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές προστατεύουν και δικαιολογούν την ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων. Το κύριο πρόσχημα που χρησιμοποιούν είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που ειδικά στην περίπτωση του Ασπρόπυργου συντηρεί και την εκλογική πελατεία του δημάρχου Ν.Μελετίου. Στην προσπάθειά τους λοιπόν  να μην προκαλούν αντιδράσεις για τα προβλήματα -περιβαλλοντική ρύπανση και άγρια εκμετάλλευση των εργατών- που δημιουργούν στις περιοχές μας, τα ΕΛ.ΠΕ σε συνεργασία με τις τοπικές εξουσίες προσπαθούν να δομήσουν ένα κοινωνικό προφίλ που θα τους δίνει το στίγμα του ευεργέτη για την τοπική κοινωνία. Αυτό το προφίλ χτίζεται με διάφορα ‘’δωράκια’’ όπως το ‘’Λάτσιο Κέντρο Εγκαυμάτων’’, οι χορηγίες στα φεστιβάλ των Αισχυλείων και των Θριασίων στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, κάποια χρηματικά ποσά που δίνει στους αριστούχους των πανελληνίων, οι δωρεάν κατασκηνώσεις και οι δωρεές σε τοπικές ΜΚΟ ( Φωλιά), η παροχή εξοπλισμού στους δήμους (οχήματα, κάδοι σκουπιδιών κ.α.). Με όλα αυτά  τα ‘’δωράκια’’ προσπαθούν να εξαγοράσουν -και πολύ φτηνά μάλιστα- την σιωπή μας και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι λογικό να ζούμε και να δουλεύουμε υπό την μόνιμη απειλή ενός μικρού ή μεγάλου ‘’ατυχήματος’’.

            Ξέρουμε ότι η τάξη μας μετράει πολλούς νεκρούς, τόσο αυτούς που δολοφονούνται άμεσα στους χώρους εργασίας τους, όσο και αυτούς που δολοφονούνται έμμεσα, αργοπεθαίνοντας εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Ξέρουμε επίσης ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι, όσο και αν μας θλίβουν, δεν πρόκειται να σταματήσουν με παρακάλια και γκρίνιες. Τα αφεντικά δεν τα υπολογίζουν αυτά. Για τον λόγο αυτό, ως προλετάριοι έχουμε ανάγκη και συμφέρον να μετατρέψουμε όλη αυτήν την θλίψη σε ταξικό μίσος και να παράγουμε τις δικές μας αδιαμεσολάβητες, ταξικές αντεπιθέσεις.

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/6

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ , 12.30

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *